Sauna Dan Sumosauna : Tips Pertama Kali Bersauna

Di sini kami sertakan beberapa video & tips penting yang berkaitan untuk anda tahu.

Cara Pasang Set Sumosauna

Cara Guna Sumo Steamer

Cara Lipat Sumo Tent

Cara Betulkan Tulang Sumo Tent Terkehel >.<

Sumo Herbs boleh digunakan 3-4 kali sampai hilang bau. Tapi, macamana nak simpan & kekalkan kesegarannya?

Lihat video di bawah;

Perlu ke pasang Herbal Box setiap kali bersauna?

Tahap Kepanasan & Kiraan Masa

Penggunaan Kerusi/Bangku

Kalau anda belum beli/tebus Voucher Sumo Bangku, anda boleh gunakan sebarang kerusi dari material plastik/besi tahan panas kerana bersauna akan mengeluarkan peluh yang banyak. Kerusi/Bangku dari material yang mudah dicuci/kering dengan cepat adalah sangat sesuai. Lebih-lebih lagi ia tidak mudah menyimpan bakteria, berbanding kerusi material kayu/fabrik.

Nak kena mandi ke lepas bersauna?

Recap :

Tip Untuk Pertama Kali Bersauna

💠 Minum air isotonik. Contoh seperti air 100plus atau Revive. Cara: minum air kosong segelas, lepas tu minum air isotonik beberapa teguk. Tujuannya untuk menggantikan sejumlah air dan mineral yang keluar semasa bersauna nanti.

💠 Disarankan ‘start’ bersauna dengan 10-15 minit sekali sessi dengan menggunakan suhu yang rendah. Bila badan dah selesa boleh tambah masa sehingga 30-45 min per session.

💠 Pakai pakaian yang selesa, breathable, tak terlalu ketat dan tebal. Senang cerita berkemban dengan kain batik je! Wanita pasti suka >.<

💠 Lepas makan makanan berat, jarakkan 1-2 jam sebelum bersauna. Untuk beri laluan kepada sistem penghadaman. Kalau lapar, makan makanan yang ringan dahulu sebelum bersauna.

💠 Kalau terasa nak pitam ketika bersauna, sakit kepala atau tak sihat, bersegeralah keluar dari sauna. Jangan paksa badan. Know your limits! Ini penting!

💠 Selepas habis 1 sesi bersauna, rehat sekejap dan bilas badan dengan air suam/sejuk untuk bersihkan diri. Badan akan rasa lebih fresh untuk sambung sesi seterusnya.

 

Ready nak bersauna?

Enjoy your mandi peluh kaw-kaw >.<

Sumber : Sumosauna HQ